Atletické soustředění

Atletické soustředění

Ve dnech 6. – 13. srpna proběhlo první atletické soustředění atletického kroužku ZŠ Kounice. Soustředění se uskutečnilo v krásné krajině vrcholků Lužických hor. Ubytováni jsme byli na chatě Luž hned pod stejnojmenným vrcholem.

Na velmi náročné soustředění se vydala skupina sedmnácti nynějších i bývalých žáků naší školy včetně skupiny patnácti atletů z Atletiky Stará Boleslav.

Naši žáci, kteří dělají atletiku převážně jen jako doplněk k jinému sportu nebo jen pro zábavu, si mohli okusit náročnější sportovní přípravu a poměřit síly s atlety, kteří trénují 3 krát týdně.

Každý den soustředění byl rozdělen do tří celků. Ráno, v rámci rozcvičení, jsme vyrazili na vrchol hory Luž. Každý zdolal Luž podle svých možností. Po snídani jsme zahájili dopolední tréninkovou jednotku, většinou zaměřenou na rychlost a sílu. Po obědě si atleti užili zasloužený polední klid. Zde se ukázalo, jak velmi rychle dokážou (hlavně ti mladší) regenerovat. Odpolední trénink byl přerušen krátkou svačinou a až do večeře se pokračovalo různými technickými disciplínami (překážky, technika předávání štafetového kolíku, hody raketkou a oštěpem aj.). V průběhu tréninků byly zařazeny různé skupinové hry. Po večeři byl na programu strečink, oheň nebo hra. V týdnu jsme také dvakrát navštívili bazén v Rumburku a zregenerovali v sauně. Většina si zaskákala z metrového můstku a dokonce se našlo dost odvážlivců, kteří pokořili i třímetrový skokanský můstek. Nechyběl ani závod na 25m volným způsobem.

V průběhu celého soustředění byli všichni atleti rozděleni do čtyř týmů, které spolu bojovaly v různých pohybových hrách. Občas museli kromě síly a rychlosti ukázat i smysl pro spolupráci.

Po každé tréninkové jednotce splňovali atleti různé disciplíny. Jejich výkony jsme zaznamenávali do naší Lužické olympiády. Celkem bylo v této soutěži 16 disciplín.

Další soutěže byly jednorázové. Byly to Noční oči, výběh na Luž a jako nejnáročnější se ukázal orientační běh. Všechny soutěže byly oceněny medailemi, které vytvořila ve své keramické dílně paní učitelka Melanie Moravcová (moc děkujeme), diplomem a drobnou cenou.

Na začátku soustředění jsme předali dárek od paní starostky Miroslavy Sochorové, která připravila překvapení v podobě batůžků s popisem Atletika ZŠ Kounice. Paní starostce děkujeme za podporu.

Ve druhé polovině soustředění se uskutečnil celodenní výlet. V krásném letním počasí jsme vyrazili z chaty do Motýlího domu v Jonsdorfu. V celém areálu se nenachází jen tropičtí motýli, kteří se líhnou neustále po celý rok, ale i spousta terarijních zvířat. Naleznete zde hady, ještěry, pavouky, strašilky, šípové žáby a krásné mořské ryby. Z Jonsdorfu se skupina 32 atletů přesunula do Oybinu. Oybin je velmi pěkné lázeňské město obklopené stejně jako Jonsdorf skalními pískovcovými útvary. Na jedné ze skal byl vybudován na popud Karla IV. celestýnský klášter. Abychom pošetřili síly, vyjeli jsme místním vláčkobusem kopec dlouhý přibližně 6 kilometrů na další lužický vrchol Hvozd, německy Hochwald. Kdo se nebál, vyšplhal se po 136 schodech na rozhlednu, kde se mohl pokochat výhledem na celé Lužické hory. Na východě byl krásně vidět Ještěd (Jizerské hory) a za ním i část Vysokého kola (Krkonoše). Z Hvozdu jsme již opět po svých šlapali zpátky až na chatu. Celkem jsme za bezmála 9 hodin pokořili 27 kilometrů s celkovým převýšením 1200 m.

 

Poslední večer jsme vyhodnotili soutěže a předali medaile. Místo závěrečné diskotéky si téměř jednohlasně atleti vybrali zábavu u ohně. Zpívalo se, pekly buřty a dokonce si starší kluci pro ostatní připravili malou bojovku.

 

Chtěl bych všechny malé i velké atlety pochválit a poděkovat za super přístup a nasazení. Soustředění bylo opravdu náročné a já doufám, že jsem neodradil mnoho atletů od dalšího trénování v atletickém kroužku.

V následující fotogalerii si můžete přiblížit dění na soustředění.

Ladislav Jedlička

« 3 z 7 »