Škola hrou

Stalo se již tradicí, že v naší škole vítají 15. října učitelky svoje žáky dost neobvykle. Stejně tomu bylo i letos. Den vesnických žen, který je vyhlášený právě na 15. 10., jsme zahájili dramatickou zkratkou u schodiště.

Pozorní žáci se ve chvilce seznámili s mnoha činnostmi, které žena z vesnice zvládala. Vařila, pekla, prala, zahradničila, pracovala na poli, v sadu i na vinici, ale také četla a chodila do kostela. Žáky nepozorné zase zlákalo to, co jim „vesnické ženy“ nabízely k snědku. Kostička chleba se solí, jablíčko, mrkvička, ředkvička, hroznové víno a dokonce i syrová brambora, kterou pak maminky dětem určitě uvařily k večeři na loupačku.

Než zvonek oznámil začátek vyučování, sundaly si paní učitelky šátky, zástěry, holínky i natáčky. Odložily mísy, ošatky, vařečky, utěrky, motyčku a košíky. Ale! Neodložily úsměv. A o to šlo především. Prvňáčkové a nový pan ředitel měli ve tváři spíš údiv než úsměv. Něco takového asi ještě nikdy neviděli. Ale zvyknou si a poznají, že vesnická žena školní má smysl pro humor.

Tak zase za rok 🙂

Krásné dny přeje Blanka Kalinová.