Sbírka minerálů Prof. Karáska

Sbírka minerálů Prof. Karáska

V neděli 22. září jsem měla možnost převzít zajímavý dar pro naši školu. Byla to bedýnka plná černých krabiček přeplněných nejrůznějšími – děti by řekly „kameny“.
Ale my nadšenci, kteří zvedneme a prohlédneme každý zvláštní „kámen“, na který v přírodě narazíme, jsme tuto bedýnku velice ocenili.
Škola a hlavně její žáci dostali pro svou výuku sbírku minerálů a hornin z roku 1936 Prof. Karáska V. L. DrSc., který byl nadšený amatérský mineralog, žijící v Klatovech. Sbírku škole daroval MUDr. Václav Karásek Ph.D. jeho vnuk.
Před námi kantory stojí každodenní v dnešním světě virtuálních realit nelehký, leč námi chápaný jako radostný a potřebný úkol: nadchnout děti pro zkoumání, vzbuzovat jejich zvídavost, podporovat v nich lásku a vztah k přírodě a učit je o ni pečovat. Kéž nám tato sbírka darů Země k tomuto úkolu pomůže.
Dalším nelehkým úkolem pro nás „poučené amatéry“, který před nás tato sbírka klade, je pokusit se sbírku postupně utřídit a jednotlivé minerály a horniny určit.
Kdyby se mezi čtenáři tohoto článku našel stejný nadšenec jako my, který minerálům a horninám rozumí, budeme rádi, pokud by nám s tímto druhým úkolem pomohl.
Sbírku bychom rádi postupně představovali ve školním časopise. Hned v podzimním čísle se můžete těšit na první „kousky“.
Na ochutnávku přikládám pár fotografií.
Radka Doktorová