Školy v přírodě 2023

Škola v přírodě

Ve dnech 22. 5. – 26. 5. 2023 jsme byli na škole v přírodě v Českém ráji. Když jsme vystoupili z vlaku, tak na nás čekala cesta krásnou přírodou na hotel Trosky, který se nacházel přímo pod hradem Trosky, který založil Čeněk z Vartenberka. Po ubytování jsme se rozdělili do týmů a následně byli pasováni na pážata. Každý den ráno na nás čekal vzkaz od Čeňka z Vartenberka s nějakým úkolem, jejichž splnění nás vždy o krůček posunulo k ukrytému pokladu. Některé úkoly nebyly úplně jednoduché, museli jsme zapojit buď svou odvahu, zručnost nebo kreativitu. Ve středu jsme měli celodenní výlet, během kterého jsme navštívili Hrubou Skálu, skalní město, Sedmihorky a také některá místa z filmu Jak dostat tatínka do polepšovny. Všichni během výletu hledali polodrahokamy. Touto aktivitou nás přímo nadchnul pan ředitel, který s námi byl jako zdravotník. Večer jsme pak měli diskotéku, kterou jsme si opravdu užili. Ve čtvrtek dopoledne jsme měli Rytířský turnaj, odpoledne návštěvu Vojenského muzea, večer táborák s opékáním špekáčků a vyhlášením výsledků všech soutěží. Na závěr nás pak čekala nejtěžší zkouška – noční výstup na hrad Trosky, kde byl ukrytý poklad. Odvážnější šli samostatně, bázlivější pak ve dvojicích, ale na vrchol jsme došli všichni. Tam na nás čekal rytíř Čeněk z Vartenberka s pokladem. Ráno jsme si pak zabalili zavazadla, která nám odvezl pan Zahradník, rozloučili se a vyrazili na vlak do Ktové směr Nymburk, kde na nás čekali rodiče.
Tuto školu v přírodě jsme si moc užili.
Žáci 4. A a 4. B

Kompletní fotogalerii naleznete zde.

ŠVP Mach a Šebestová v Kozojedech (3. B)

Letošní školní rok nese jedna ze tříd kounické školy označení 3. B, a tak při plánování školy v přírodě bylo téma celkem jasné. Stát se alespoň na chvíli postavou Macha a Šebestové a společně s Jonatánem a dalšími kamarády zažít nějaké to dobrodružství, které připraví pohádkové kouzelné sluchátko.

Celé dobrodružství třeťáků začalo cestou na místo školy v přírodě, kde uprostřed lesa paní asistentka zoufale hledala ztracené brýle. A protože třeťáci nejsou lhostejní, v hledání jí úspěšně pomohli a za odměnu získali kouzelné sluchátko. Tím se rozvinulo množství úkolů, které tak třeťáci museli postupně zvládnout. A co že to sluchátko vlastně připravilo? Běhací AJ diktát po lese, výstup na opravdovou rozhlednu, výrobu skleničky s portréty Macha a Šebestové, ale také pěveckou soutěž s titulní melodií z pohádky, ale s vlastním textem a mnoho dalších úkolů. Nechybělo ani čtení z knížky „Mach a Šebestová ve škole“ spojené s úkoly a samozřejmě – noční bojovka pro nebojácné školáky. No, spíše táborníky, protože spaní ve stanu je přece úkolem každého, kdo chce zažít nějaké to dobrodružství.

Za každý splněný úkol třeťáci získávali soutěžní body, které na konci proměnili v zisk hezkých odměn. V několika dnech se žáci ze 3.B projevili opravdu jako kluci a holky, kteří letošní rok mohou hrdě zpívat „My jsme žáci třetí bé….

Pár vybraných fotografií naleznete zde.

ŠvP Dobrošov 22. – 26. 5. 2023 6. A

První den školy v přírodě jsme ve škole připravovali deníky, které jsme si poté na naší škole v přírodě vedli.

V úterý jsme všichni odjeli na Jiráskovu chatu na Dobrošově. Během naší cesty jsme se zastavili v Náchodě a navštívili galerii, kde jsme shlédli výstavu SHIFT o válce na Ukrajině od běloruské umělkyně. Měli jsme zde i výukový program s muzejními pedagogy.

Ve středu dopoledne jsme navštívili dobrošovský systém pevností. Byly to např. Jeřáb, Zelený, Můstek, Lom a také muzejní expozici na pevnosti. Odpoledne nás čekal plně vybavený a funkční pěchotní srub Březinka, o který se stará spolek nadšenců.

Předposlední den jsme v Náchodě absolvovali inspirativní dílnu story-tellingu. Hodně nám to dalo, také jsme se moc nasmáli nad příběhy, které jsme vymýšleli. Dvě hodiny uplynuly jako voda.

Poslední den 26. 5. jsme se vydali na cestu zpět domů vlakem z Náchoda do Poříčan. Moc jsme si to všechno užili i s naším třídním maskotem Šimpou.