Zayferus přivezl okřídlené krasavce

V úterý 26. září se k nám do Kounic dostavila ornitologická naučná show jihomoravské firmy ZAYFERUS. Program nabitý informacemi i fantastickými leteckými ukázkami, prezentoval dravce známé, vzácné i exotické.

První část programu byla statická ukázka dravců. Velmi vtipně přednesené informace žákům následně sokolníci přezkoušeli. Kdo věděl, vyhrál magnetku, kalendář nebo dokonce časově neomezenou vstupenku do areálu zámku Lednice se sokolnickým programem.

Dravce představovali ve třech řadách. První byli malí dravci, mezi které patřili poštolky, sokoli a například raroh velký. Druhou skupinou byly sovy. Žáci se seznámili s naší vzácnou malou sovičkou sýčkem obecným, dále sovou pálenou a výrem velkým. O největší pozornost si řekla poslední – třetí řada dravců a to orli, supi a kondoři. Sokolníci nám postupně představili orla východního, orla mořského, orla kejklíře, orla bělohlavého a orla bojovného. Viděli jsme také lovce, který svou kořist neloví v letu, ale za chůze a to karančo jižní. Dále jsme viděli kondora, supa kapucína a obrovského supa krahujového s rozpětím křídel přes tři metry. Celkem se ve statické ukázce představilo 30 druhů dravců.

Ještě větší zážitek nás čekal při letecké ukázce. V akci nad Kounicemi jsme viděli orla bělohlavého, raroha, orla kejklíře, chodícího karanča jižního a na závěr i supa krahujového. Sokolníci nám předvedli i použití ptáků při lovu. Lovily se samozřejmě jen makety. Nakonec si někteří žáci mohli přivolat některé dravce na ruku. To se poštěstilo těm, kteří správně odpověděli na předešlé otázky.

Přikládám malou fotogalerii, kterou jsem pořídil při akci. Kdo by se rád podíval na víc, může si rozkliknout podrobnou fotogalerii zde.

Myslím, že program měl obrovský úspěch. Firma Zayferus je ohromně vytížená a znovu se k nám podívá nejdříve za 5 let. Určitě se budeme znovu těšit.

« 1 z 3 »