Rodiče prvňáčků a jejich povolání

Co dělá pekař, kominík nebo zedník, to ví každý malý kluk či holka. Do naší 1. A jsme pozvali rodiče prvňáčků, aby nám představili povolání, která už tak známá nejsou. Překvapilo nás, s jakou ochotou se nám zájemci z řad maminek a tatínků hlásili. Během 14 dnů se ve třídě vystřídalo 5 tatínků a maminek a velmi nás mrzelo, že jsme museli odmítat další zájemce.

Díky ochotné mamince naší Adélky jsme mohli proniknout do tajů zubní ordinace paní doktorky Biasutto, která nám zároveň připomněla, jak by měla probíhat péče o dětské zoubky. Dokonce jsme měli možnost vytvořit si otisky zoubků a pohladit si zubařského psího pomocníka.

Kdybyste nevěděli, jak se pozná pravé zlato od toho falešného, zeptejte se prvňáků. O drahých kovech toho vědí díky panu Benešovi opravdu hodně. Kdo z vás může říct, že držel ve svých rukách zlatou cihlu? Tatínek naší Lucinky nám takový zážitek dopřál.

Paní Procházková, která se živí jako kontrolorka peněz z dotací Ministerstva školství, nám prozradila, kolik let ve škole nás ještě čeká. Spočítali jsme, že pokud chceme dosáhnout nejvyššího vzdělání v České republice, budeme muset ve škole strávit nejméně 19 let. Zároveň nám Matýskova maminka ukázala, jaké zajímavé pomůcky si mohou školy pro výuku pořídit.

Kde se vzaly peníze? K čemu je lidé potřebují? Jak je mohou vydělat? To už dobře víme. Prozradil nám to Adámkův tatínek pan Fořtík. Řekl nám také, jakými penězi můžeme platit v dalších státech světa a ukázal nám, jak vypadají bankovky platné v České republice.

Tatínek Pepinky Staňkové má povolání, které mu závidí všechny děti z naší třídy. Má na starosti všechny počítače, které zajišťují výrobu námi oblíbených cukrovinek. Prvňáci už tak ví, jak vznikají třeba Fidorky nebo Tatranky. Vzorky na ochutnání, které nám pan Staněk přinesl, byly jen třešničkou na dortu.

Ráda bych poděkovala všem rodičům, kteří šli do tohoto „projektu“ s námi. Moc si vaší ochoty vážíme.

Vendula Dovole