Rodiče vs. TikTok (Co s ním?)

TikTok je dominantní sociální síť, prostřednictvím které se šíří videa s rizikovými výzvami a rizikovým obsahem. Cenzura v něm funguje jen u zákonem zakázaného obsahu. Výzvy (challenge) často nabádají k napodobení rizikových aktivit, které na první pohled nepůsobí na děti nebezpečně, ale naopak přitahují jejich pozornost jako nevinná zábava. Bohužel jsou nebezpečné právě tím, že děti nedomýšlejí jejich možné následky. Nemá smysl dětem internet zakazovat, cestu k němu si s věkem najdou třeba i tajně. Efektivnější je informovat před riziky. TikTok běžně používají i děti, které k němu nemají mít vůbec přístup. Náš zákon umožňuje zřízení profilu na soc. sítích až od 15 let. TikTok je bohužel přístupný i bez zřízení takového profilu a vaše dítě ho může snadno sledovat. Nejohroženější skupinou jsou děti 1. stupně základní školy. Nemají ještě tolik informací, aby „vtipná“ videa vyhodnotily jako nebezpečná. Touha získat like, ukázat, že nejsem srab, napodobit kámoše nebo influencera je pak vede k tomu, aby výzvy vyzkoušely.
Dítě nelze hlídat 24 hodin denně, proto je nutné vybavit ho informacemi a správnými postoji. Je potřeba s dětmi o tomto komunikovat, ptát se, nechat se jimi poučit, citlivě upozorňovat na možná rizika, všímat si varovných znaků.
Technickým řešením může být rodinné párování na TikTok – nastavení časových limitů, omezený režim = regulace obsahu, sledování komentářů u videí dítěte, přehledy aktivit a doporučování účtu ostatním, přímé zprávy, objevitelnost (veřejný a soukromý účet), přehled vyhledávání. Aktivní režim = bezpečné vyhledávání, omezený přístup, filtr obsahu, aplikace rodičovské kontroly, přístup k účtům dítěte.
Postrádáte-li sami jako rodiče informace, nejste si jisti, zda postupujete správně, nebo se jen chcete dozvědět víc, doporučuji webové stránky https://www.e-bezpeci.cz/, za kterými stojí odborníci s bohatými zkušenostmi z praxe.
Určitě zde najdete odpovědi na vaše otázky i návody na to, jak děti ochránit před rizikovými vlivy online prostředí. Můžete využít i online poradnu či zhlédnout videokurzy pro rodiče.