Škola v přírodě – Brádlerovy boudy 4. – 8. září 2023

Týden plný zážitků mají za sebou děti z druhého stupně. Čtyři třídy zahájily školní rok ve Špindlerově Mlýně v Brádlerových boudách.

V krásném prostředí Krkonoš za nádherného počasí, které vydrželo celý týden, čekal na děti pestrý program. Začal hned v pondělí barvením triček. Nejstarší zástupce z každé třídy si vylosoval barvu a technikou batikování jsme trička vyzdobili. 81 dětí jsme poté rozdělili do 20 skupin, ve kterých během týdne spolupracovaly. První večer za námi přijel Ing. Michal Skalka s přednáškou o KRNAPu. Předal nám spoustu zajímavých informací. Už například víme, proč jsou Krkonoše chráněným územím, že se zde vyskytuje tundra, proč mají horské chalupy podobný vzhled, co je to endemit nebo jaká je v horách fauna a flóra.

Úterní dopoledne začalo pozvolna. Nejprve bylo potřeba vyrobit jmenovky na dveře pokojů.  Najít někoho ve 26 pokojích na třech patrech totiž nebylo úplně jednoduché. Dopoledne plné zábavy jsme zahájili soutěží mezi třídami. Připraveno bylo 53 limeriků, které se děti učily zpaměti. Pokud se někomu podařilo říci pětiverší bez chyby, získal pro svou třídu bod. Nejlépe si vedla 8.B. Pak už přišly na řadu rozdělené skupiny, které se pustily do plnění stmelovacích aktivit. Nebylo v nich úkolem získat co nejvyšší počet bodů nebo mít nejrychlejší čas, ale spolupracovat a pomáhat si. Jak by vám teď děti potvrdily, není úplně jednoduché položit na zem bambusovou tyč, zdolat trasu v zástupu, ale s balónky mezi sebou, které nesmí spadnout, přetočit podložku, na které stojí celá skupina, dopravit míček „okapem“ z roliček do určeného místa, na látkovém balancovníku dostat míček do správného otvoru nebo přesunout míč složitým terénem pomocí kroužku s provázky. Odpoledne nás čekal 7kilometrový výšlap po okolí a večer herní aktivity u chaty.

Středa byla dnem nejnáročnějším. Hned po snídani jsme vyrazili na celodenní výlet. Připraveny byly dvě různě obtížné trasy přes Ptačí kameny, Petrovy boudy, Dívčí kameny, Mužské kameny, Vysoké kolo, Sněžné jámy, Violík, pramen Labe, Labský vodopád, dále po proudu Labe ke Špindlerovu Mlýnu a pak už „jen“ do kopce přes Medvědí boudu domů. Cestou jsme se ještě zvládli osvěžit v Labi. Děti si zaslouží velkou pochvalu, jak se s celou trasou popraly a řada z nich překonala sama sebe.

Večer jsme den zakončili hrou Noční oči. Všichni se moc snažili, a i když měla většina v nohách 23 kilometrů, nebylo to v tu chvíli znát. Nadšení a zápal do hry předčily naše očekávání.

Děti regenerují rychle a hned ve čtvrtek dopoledne opět vyrazily do blízkého okolí chaty. Tentokrát na trasu orientačního běhu, který měl 13 stanovišť. I zde byla nejdůležitější spolupráce celé skupiny, ale také taktika a orientace v mapě.

A protože jsme se pohybovali celý týden v přírodě, rozhodli jsme se pro ni také něco udělat. Díky Bc. Aleši Ramachovi jsme měli možnost vyzkoušet si práci v lese. Kousek od chaty bylo naším úkolem snosit klest na hromádky, aby mohly vzniknout nové oplocenky pro mladé stromky. A tak se les na hodinku změnil v barevné mraveniště.

Před večeří nás ještě čekala přednáška členů horské služby. Psovodi Josef Matějec a Ondřej Nosek nám představili svou práci i čtyřnohé kamarády, kteří jim při ní pomáhají. Připomněli dětem, jak je důležité dodržovat v horách pravidla bezpečného chování nejen v zimě, kdy nás může ohrozit rychle se měnící počasí nebo laviny, ale i v létě třeba při jízdě na elektrokole nebo koloběžce.

Po večeři proběhlo vyhlášení výsledků jednotlivých aktivit, ale třeba i úklidu pokojů, na němž by někteří mohli přeci jen více zapracovat. Všechny děti dostaly také pamětní list a my doufáme, že i když se některým stýskalo a chvilkami se objevily i slzičky, budou na tento týden rády vzpomínat.

Celý program ukončila diskotéka a opékání buřtů a v pátek ráno jsme se po snídani vydali domů vstříc novému školnímu roku, ve kterém už teď mají tyhle čtyři třídy spoustu společných zážitků a třeba i nových přátelství. Společně jsme také popřáli oslavencům, kteří měli v tomto týdnu narozeniny.

Děti si za celý týden zaslouží pochvalu nejen za to, jak vše zvládly, ale hlavně za to, jak se chovaly. Toho si všímali i lidé, které jsme potkávali. Několikrát nám chválili děti, jak se hezky chovají, a chtěli vědět, odkud tak hodné děti jsou.

Velké poděkování nás všech patří panu řediteli za organizaci a zajištění celé akce!

Pro zájemce přikládám podrobné fotogalerie zde a zde.